Ghid complet de valori ale glicemiei. Ce ar trebui să știm despre glicemie! Monitorizarea glicemiei…
Pielea, descoperă cele 3 afecțiuni înainte de începerea sezonului cald. Pe măsură ce vara vine, ne apropiem și de daunele provocate de soare.
Când ne gândim la daunele provocate de soare, primele noastre gânduri se referă la arsurile solare. De regulă ele vin cu efecte reziduale strânse și dureroase ori sub formă de mâncărime. Continuați să citiți acest articol de blog pentru a descoperi o serie de informații interesante.
Pielea și daunele provocate de expunerea la soare
Există atât de multe alte tipuri de daune care apar din cauza expunerii neprotejate și prelungite la soare:
- îmbătrânirea prematură;
- deshidratarea;
- decolorarea.
Ultima dintre acestea vine sub mai multe forme. Hiperpigmentarea indusă de soare poate apărea ca melasma, pete întunecate (pete solare) și o apariție a pistruilor.
Înainte de a începe trebuie să facem un anunț deosebit de important în această conjunctură. Care e cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a evita deteriorarea cauzată de soare?
Fiți proactivi în ceea ce privește îngrijirea solară.
Aceasta înseamnă aplicarea zilnică a cantității adecvate de SPF. Este recomandat să alegeți formule de protecție UVA și UVB (oxid de zinc și dioxid de titan).
Reaplicați produsul la nevoie și asigurați-vă că nu săriți peste nicio zonă expusă a corpului. Începeți de la scalp până la degetele de la picioare. Orice parte lăsată expusă la soare fără protecția adecvată se poate transforma într-o mare problemă.
1. Pete întunecate
„Petele întunecate” pot include forme de hiperpigmentare (pete solare, de vârstă și cicatrici). Hiperpigmentarea este cauzată de producerea excesivă de melanină în piele.
Când pielea se confruntă cu orice inflamație (provocată de expunerea la soare) celulele care controlează producția de melanină (numite melanocite) pot deveni hiperactive, ducând la acel pigment suplimentar.
Cum arată petele întunecate:
Ele tind să fie pete de culoare mai mici, individualizate. Ele pot apărea oriunde pe față sau pe corp. Ar putea fi mai concentrate în zonele în care ați avut recent deteriorări sau inflamații.
De exemplu, dacă apare o izbucnire pe obraji, probabil vei avea mai multe pete întunecate acolo. Efectul are loc din cauza hiperpigmentării inflamatorii.
Situația se poate agrava în timpul verii din cauza expunerii la soare.
Uitați în mod regulat să aplicați cremă de protecție solară pe umeri? Este posibil să dezvoltați ceva acolo, în timp. Ele pot varia, de asemenea, în severitate. Unele pete sunt ușor pigmentate, în timp ce altele pot experimenta diferențe și mai dramatice.
Cum se tratează petele întunecate:
- aplicați întotdeauna protecție solară;
- plasturii pentru petele întunecate pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare;
- vitamina C și nicotinamida oferă beneficii în regenerarea zonelor afectate;
- exfolianții chimici blânzi (acid lactic sau glicolic) pot ajuta la eliminarea pigmentului de la suprafață. Trebuie utilizați cu moderație, astfel încât să nu exfoliați prea mult și să provocați alte daune.
2. Melasma
Acest tip de hiperpigmentare este declanșat de modificările hormonale din corp. Cu toate acestea, soarele sigur nu ajută în procesul de vindecare.
Nu este dureroasă și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Însă, poate provoca o anumită stare de suferință emoțională semnificativă. De regulă, femeile sunt cele care dezvoltă aceste pete întunecate pe față.
Deoarece poate să fie dificilă de tratat, minimizarea factorilor declanșatori este importantă.
Cum arată melasma:
Această formă de hiperpigmentare tinde să apară în diverse zone specifice de pe față. Putem include aici, de exemplu fruntea, nasul, obrajii și zona buzei superioare. Afecțiunea este mai puțin frecventă pe corp.
Petele tind să formeze clustere și pot părea destul de mari. Deoarece sunt declanșate de modificări hormonale, este posibil să le experimentați atunci când:
- faceți ajustări în materie de produse anticoncepționale;
- sunteți gravidă;
- treceți prin menopauză.
De asemenea, melasma e mult mai frecventă la femei. Celelalte forme de pigmentare pot fi experimentate de oricine.
Cum se tratează melasma:
- deoarece au cauze hormonale, consultați un medic specialist. Acesta vă poate îndruma cu privire la alegerile corecte de făcut în ceea ce privește echilibrarea hormonală;
- deoarece se pot agrava din cauza soarelui, protejați pielea cu SPF;
- utilizați ingrediente ușoare, cum ar fi acidul azelaic și arbutina.
3. Ce facem cu pistruii de pe pielea noastră
Pistruii nu sunt un motiv de rușinare dacă îi aveți!
Cu toate acestea, merită să le înțelegeți nuanțele în raport cu expunerea la soare. Pistruii sunt, de fapt, un tip foarte specific de pete solare, dar au o natură mai complicată.
Pistruii apar pe bază de moștenire genetică. Toți pistruii provin din expunerea la soare. Ei apar doar la persoanele cu capacitatea ereditară de a forma pistrui.
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Dermatology, doar participanții cu predispoziție genetică la pistrui au putut produce pistrui atunci când și-au expus pielea la cantități mari de UV.
Cu alte cuvinte, atât persoanele cu piele deschisă, cât și cu cele mai închise la culoare pot avea pistrui. Depinde de genetica dvs., nu neapărat de nuanța pielii.
În plus, pistruii pot fi separați în două:
- efelide;
- lentigine solare.
Atât efelidele, cât și lentiginele sunt afectate de lumina soarelui. Însă, efelidele sunt determinate mai mult genetic și tind să apară în timpul copilăriei timpurii. Pe de altă parte, lentiginele sunt induse numai de expunerea la soare.
Cum arată pistruii:
Pistruii pot apărea oriunde pe față sau pe corp, în funcție de expunerea la lumina soarelui. Ei pot varia în funcție de cât de predispuși sunteți la apariția lor.
Unele persoane pot dezvolta în mod natural o față întreagă de pistrui. Alte persoane se pot trezi doar cu câțiva pistrui pe nas după o vară plină de soare.
Desigur, acest lucru depinde de tipul de pistrui pe care îl aveți. De asemenea, aceștia au, de obicei, un diametru mic. Pe de altă parte, petele întunecate și petele de melasma pot crește în funcție de diverși factori.
Cum se tratează pistruii:
- dacă ai pistrui în mod natural încă din copilărie, acceptă-i! În zilele noastre oamenii au ajuns să-și facă pistrui falși prin machiaj apelând la diverse produse cosmetice de calitate;
- pistruii se formează sau se înrăutățesc din cauza expunerii la soare. Va trebui să vă asigurați că utilizați un SPF adecvat, zilnic. Dacă sunteți predispuși la pistrui, luați-i ca un indiciu pentru a fi extrem de sârguincioși;
- asigurați-vă că încorporați antioxidanți în rutina de îngrijire a pielii. În acest mod se neutralizează daunele ce sunt provocate de radicalii liberi și de soare.
Concluzie
Pielea strălucitoare e întotdeauna dorită, dar daunele provocate de soare? Cu siguranță, nu. Pot veni sub mai multe forme, unice în felul lor, deci merită explicate diferențele.
Odată ce cunoașteți diferențele, le puteți trata mai bine.
Afacerea dvs. este în căutarea unei colaborări pentru servicii de link building și advertoriale? Intrați chiar azi în contact cu noi pentru a descoperi întregul pachet de beneficii.