skip to Main Content
Acid, ce alimente și băuturi creează probleme pentru sănătatea dentară
Acid, ce alimente și băuturi creează probleme pentru sănătatea dentară

Acid, ce alimente și băuturi creează probleme pentru sănătatea dentară. Când auzim despre „acid” ne amintim de substanțe chimice din școală. Sau poate ne gândim la asta ca la un lucru ce poate provoca arsuri la stomac și indigestie.

Cu toate acestea, acizii joacă, de asemenea, un rol important și în sănătatea noastră orală.

Majoritatea dietei noastre este alcătuită din alimente cu aciditate în general scăzută.

Însă, există multe alimente și băuturi cu un conținut destul de ridicat de acid pentru a provoca o problemă. Alimentele și băuturile cu aciditate ridicată pot avea consecințe grave pentru smalțul nostru.

De asemenea, sunt principala cauză a eroziunilor dentare care se pot transforma în carii periculoase.

Rămâneți alături de noi pentru a afla și alte informații importante pentru dvs.

La Med AL Trading vă punem la dispoziție o gamă largă de consumabile medicale și dispozitive medicale.

Cum ne afectează gura conținutul ridicat de acid

Acidul este o problemă pentru dinții noștri, deoarece slăbește smalțul, lăsându-l vulnerabil la deteriorare. De fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid, smalțul de pe dinți devine mai moale.

Pentru o perioadă scurtă de timp își pierde o parte din conținutul său de minerale.  Saliva noastră va anula încet această aciditate și ne va readuce gura la echilibrul natural.

Cu toate acestea, dacă „atacul” acidului are loc prea des, gura noastră nu are șanse de a-și reveni.

Acest lucru ar putea duce la pierderea lentă a smalțului nostru.

Smalțul este stratul protector dur al dintelui nostru care protejează dentina sensibilă de dedesubt. Când smalțul este uzat, dentina de dedesubt este expusă, ceea ce poate duce la durere și sensibilitate ridicată.

Cele mai frecvente tipuri de acid din alimentele și băuturile noastre sunt acizii carbonici, citrici și fosforici.

Aceștia sunt acizii care ne slăbesc smalțul, ducând la eroziunea dentară.

Principalii vinovați când vine vorba de alimente și băuturi acide sunt băuturile carbogazoase și fructele.

1. Băuturile carbogazoase

Bulele sunt adesea un semn revelator al unei băuturi acide. Cele mai frecvente dintre acestea sunt băuturile carbogazoase, răcoritoare. Este important să ne amintim că până și mărcile de „dietă” sunt dăunătoare.

Chiar și apele gazoase aromate pot avea un efect dacă sunt băute în cantități mari.

Acestea conțin acizi slabi care ne pot afecta dinții.

O parte din băuturile alcoolice sunt, de asemenea, cu un conținut ridicat de acid. Bere, cidru, prosecco, vin alb, sunt toate exemple de băuturi alcoolice foarte erozive pentru dinții noștri.

Cel mai bun mod de a evita daunele cauzate de băuturi e să limităm pur și simplu expunerea la acestea. Consumul de băuturi acide doar la masă este o modalitate excelentă de a reduce cantitatea.

Un alt sfat este să ne înghițim băutura rapid, fără să o ținem în gură pentru prea mult timp. Din nou, este vorba despre reducerea timpului în care dinții noștri sunt expuși la acid.

O alternativă este utilizarea paiului.

Acest lucru ajută băuturile să ajungă în fundul gurii, evitându-se astfel contactul îndelungat cu dinții. Piața băuturilor este plină de produse cu aciditate ridicată și care pot face ravagii pe smalțul dinților noștri.

În calitate de consumatori, acest lucru creează dificultăți în realizarea unor alegeri sănătoase. Acest lucru este adevărat indiferent dacă suntem într-un supermarket, un restaurant sau socializăm.

Apa simplă și plată este cea mai bună băutură pentru dinții noștri.

Laptele este, de asemenea, bun deoarece ajută la neutralizarea acizilor din gura noastră.

2. Fructele sunt o sursă importantă de acid

Fructele fac parte integrantă dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Cu toate acestea, multe fructe conțin acid citric care poate încuraja eroziunea dentară.

Cei mai răi „infractori” sunt citricele. Acestea au niveluri scăzute de pH, ceea ce înseamnă că sunt acide. Cele mai acide fructe sunt lămâile, lime-ul, prunele, strugurii, grepfrut-ul și afinele.

Ananasul, portocalele, piersicile și roșiile sunt, de asemenea, bogate în acid.

Ar fi o greșeală să le eliminăm din dieta noastră!

La urma urmei, ele sunt cu adevărat hrănitoare și corpul nostru are nevoie de ele.

Pentru dinții noștri există câteva lucruri pe care le putem face pentru a limita răul cauzat de fructe.

Primul lucru pe care îl putem face, la fel ca în cazul băuturilor gazoase, este să le consumăm la masă.

Consumul de fructe la micul dejun, prânz și cină ar trebui să fie suficient pentru noi.

Oferă corpului nostru cantitatea de porții zilnice de care are nevoie, fără a ne pune dinții sub tensiune inutilă.

În al doilea rând, încercați întotdeauna să consumați fructe în forma naturală și nu ca suc de fructe.

În timp ce majoritatea fructelor conțin zahăr natural, multe sucuri de fructe vin cu zahăr adăugat.

Acest lucru nu este bun pentru dinții noștri.

Fructele întregi sunt, de asemenea, pline de vitamine, minerale și fibre.

Acest lucru se pierde adesea sau se găsește în forme mai puțin concentrate când se produce un suc de fructe.

Alte sfaturi și informații utile pentru consumatori

Primul semn al eroziunii dentare este adesea situația în care aveți dinții sensibili.

Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să luați în calcul o vizită la medicul dvs. dentist.

În timpul unei examinări, echipa stomatologică analizează ce cauzează sensibilitatea.

Aceștia vor trata dinții afectați cu produse speciale de „desensibilizare”.

Ca urmare a acestei proceduri se ajunge la o ameliorare a simptomelor.

O asemenea abordare include folosirea unor consumabile stomatologice care să îndrepte situația.

În așteptarea unei întâlniri la cabinetului stomatologic, simptomele eroziunii dentare pot fi gestionate și acasă.

Există pe piață numeroase mărci de pastă de dinți făcute pentru a ajuta la remineralizarea smalțului.

Unele paste de dinți sunt special concepute pentru a ne întări și proteja smalțul dinților în timp ce ne spălăm.

Această pastă de dinți trebuie să conțină și fluor.

Ingredientul este cu adevărat important pentru protejarea dinților noștri împotriva cariilor dentare.

Periajul trebuie făcut timp de două minute, de două ori pe zi, pentru o eficiență maximă.

Atunci când vă întâlniți cu medicul dentist acesta vă poate sfătui ce tip de pastă de dinți să alegeți.

Stomatologul vă va transimte care este cea mai potrivită variantă de pe piață pentru nevoile dvs. și folosește cele mai bune consumabile stomatologice.

Înapoi sus
Căutare